Investitii realizate la Sinterom

La SC SINTEROM SA s-a finalizat proiectul investitional POS CCE Axa 1 „Modernizarea fluxurilor tehnologice in sectia piese sinterizate complexe, in vederea cresterii competitivitatii S.C. SINTEROM S.A.”

Acest program a fost conceput cu scopul de a schimba radical nivelul tehnologic al fabricatiei de piese sinterizate din firma. Fiind de ultima generatie, utilajele achizitionate au si vor avea un impact major in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii produselor sinterizate, precum si competitivitatea industriala, prin scaderea semnificativa a consumurilor energetice, de manopera.

O prima achizitie deosebit de importanta in cadrul proiectului POSCCE este masina de masurat in coordonate 3D, multisenzor, cu sistem tactil si optic, ZEISS O-INSPECT, contractata cu firma ZEISS (nr. 59/23.07.2013).

Masina a fost livrata si instalata in cadrul laboratorului de masuratori de mare precizie la inceputul lunii noiembrie 2013, avand rezultate deosebite in masuratorile de precizie a SDV-urilor si a pieselor sinterizate de mare precizie.

In luna ianuarie 2014 a sosit primul cuptor de sinterizare de tip Mahler DLMGE 450/100/80/4500, care s-a asamblat pe pozitie in cadrul sectiei sinterizate.

S-au desfasurat cursuri de instruire a personalului, in scopul exploatarii corespunzatoare a cuptorului de catre reprezentantii firmei Mahler.

Utilizarea acestui cuptor in fabricatia de piese sinterizate a reprezentat un salt spectaculos pentru firma, in ceea ce priveste controlul total al procesului de sinterizare, in integralitatea sa.

Mentionam ca acest cuptor este echipat cu un sistem de control automat al tuturor parametrilor de proces (TPC): temperatura, viteza banda, incarcare si calitate a gazului endo.

Tot in ianuarie a sosit si strungul CNC tip TOPPER achizitionat de la firma CMIE – Cluj-Napoca, care a fost amplasat in Sectia Scularie.

Cu acest strung se produc in prezent piese de precizie ridicata si forme complexe destinate a fi inglobate in masini–unelte, produse in principal de firma Danomar.

In luna februarie 2014 a fost receptionat cuptorul de carbonitrurare CBUT 10, cu capacitatea de 300 kg/sarja si Generatorul de gaz Endo 20 E de la firma UTTIS – Bucuresti.

Aceste utilaje sunt conectate la utilitati si sunt puse in functiune, cu bune rezultate in realizarea de tratamente termice de tip carbonitrurari aplicate pieselor sinterizate.

Pe parcursul lunii februarie 2014 s-au desfasurat cursurile de instruire a personalului, in scopul exploatarii corespunzatoare a cuptorului de carbonitrurare, iar instalatiile functioneaza normal incepand din februarie 2014.

Prin utilizarea acestor echipamente performante, a crescut nivelul de calitate a tratamentelor termice si s-a imbunatatit procesul, cu reducerea consumurilor specifice de energie electrica, gaz si apa de racire.

In luna martie 2014 a fost asamblată si pusă în functionare instalatia de debavurare – spălare – uscare, de tip Rosler. S-au desfăsurat cursuri de instruire a personalului, în scopul exploatării corespunzătoare a instalatiei de debavurare – spălare – uscare furnizată de firma ROSLER- Germania, în cadrul proiectului POSCCE.

In luna aprilie 2014 a fost adusa presa hidraulica CNC de 250 tf TPA 250/3HP de ultima generatie de la firma DORST – Germania, precum si 2 adaptoare specifice.

De asemenea, s-a aflat in omologare o piesa de tip roata dintata, pentru clientul DANFOSS Slovenia, de tip Z95.

In luna mai 2014 s-a finalizat montajul presei TPA 250/3HP achizitionata in luna aprilie.

In luna iunie s-au desfasurat lucrarile de punere in functiune si realizare unui lot de piese compactizate pentru testarea presei, in vederea receptiei sale. S-a realizat un prim lot de butuci sincron, pentru cutie de viteza Dacia – Renault, urmand ca in cursul lunii iulie sa se definitiveze tehnologia completa de executie a acestora.

In continuare, s-a inceput asamblarea celui de-al doilea cuptor de sinterizare MAHLER, tip DLMGE 450/100/80/5200, dotat cu zona de racire rapida, lucrare ce a fost finalizata in luna iunie 2014.

In luna mai 2014 s-au aflat in omologare alte doua piese de tip roata dintata, cu dubla dantura, pentru clientul DANFOSS Slovenia (vezi imaginea alaturata).

In scopul imbunatatirii conditiilor de munca a operatiilor de transfer piese in diferite faze tehnologice, s-au mai achizitionat in cursul lunii mai 2014 si un numar de 2 transpalete de 1,5 tone, cu ridicare hidraulica pana la inaltimea de aproximativ 1,2 m.

In luna iunie s-a realizat lotul de omologare a reperului bucsa cu guler pentru firma KVATER Slovacia, urmat de un prim lot de serie, de 10.000 buc.

De mentionat ca, in final, piesele sunt si feroxate (tratament in abur pentru marirea rezistentei la coroziune).

Contact pentru comenzi:

SC SINTEROM SA
Cluj-Napoca: B-dul Muncii, nr. 12,
Jud. Cluj
Telefon: 0264.415.086
Fax: 0264.456.158
sinterom@sinterom.ro
secretariat@sinterom.ro
marketing@sinterom.roi